söndag, maj 9

Dag 15-21: Heart Attack - Las Vegas


Halloj! Kan börja inlägget med att säga...ÅK ALDRIG TILL HEART ATTACK GRILL! Det är det absolut flottigaste jag någonsin har varit med om! Det är inte gott att äta hamburgerbröd indränkt i rent flott...Men nu vet vi det iaf! En erfarenhet jag mer än gärna hade varit utan.

Dag 15: Heart Attack Grill

Behöver nog inte säga så mkt mer om det egentligen. Bilderna får tala för sig själva. Men jag säger det igen, för allt i världen, åk inte dit!

Lite illamående båda två satte vi oss i bilen för att börja beta av miles upp till Grand Canyon. På vägen dit åkte vi igenom det lilla samhället Sedona, mysigt ställe! Gasen i botten i hopp om att hinna fram lagom till solnedgången, men det ville sig inte riktigt. Kom fram strax efter, upptäcker att backcountry office såklart är stängt och öppnar kl 8 nästa morgon. Åker till Mather Campground och sover.

Dag 16: Grand CanyonFet

Jahapp, dags att åka till backcountry office och få bekräftat att vi inte kommer kunna gå ner än på ett par dagar. Trodde vi ja! Hade planerat att vi ville gå ner för South Kaibab Trail och upp för Bright Angel Trail, 2 övernattningar. Inga problem alls, 30 dollar senare och permit är fixat! Bara att putsa kängorna och packa väskan inför morgondagen! Lyckan är total!

Dag 17: Rim - Bright Angel Campground, 11,3 km

Våra planer på att hinna med 05.00 bussen ändrades plötsligt sen den där första timmen på morgonen drog iväg alldeles för snabbt. Strax innan 06.00 stod vi istället taggade, lite frysna och väntade på shuttlebussen som skulle ta oss ut till äventyret.

På väg ner för South Kaibab Trail är det svårt att ta in och förstå var man faktiskt är någonstans. Det är pirrigt och lite skrämmande att inte veta exakt vad vi ger oss in på. Utsikten är så otrolig, går inte att fatta hur stort det är! Än så länge är det fortfarande lite kyligt, solen har inte nått vår sida av berget än och det blåser en del, väldigt skönt alltså. Desto längre ner vi kommer desto varmare blir det. Vi stannar ofta och njuter av utsikten, dricker vatten, tar en del kort. Tråkigt att systemkameran ligger i väskan men går ju inte att ha den slängandes runt halsen. Efter en stund börjar vi möta folk som är på väg upp. Svettiga och flåsandes släpar dom sig förbi oss. Jag är just då väldigt glad över att vi valde att gå upp för Bright Angel istället där det finns mer skugga. För nu finns det inte många ställen efter vägen att svalka sig på. Solen börjar bli väldigt stark och det blir varmare och varmare ju längre ner vi kommer.

Stannar och äter lunch vid en rastplats, det är väldigt skönt att få ta av sig ryggsäcken och vila ett tag. Ska inte sticka under stolen med att det är väldigt jobbigt att gå nerför också. Mycket kraft går åt till att bara bromsa farten på benen. Med den lutningen som är, tunga ryggsäcken och den ojämna stigen vill man inte springa fram och snubbla över kanten.

Efter ännu en stunds vandring ser vi nu för första gången Colorado floden och det är nästan först nu som vi ser hur otroligt jäkla stort och djupt det är! Lång där nere ser vi en helikopter, så liten! Då ser man verkligen skillnanden, svårt annars att uppfatta storleken när man inte har något att jämföra med. Nu börjar det bli ganska jobbigt också, borde kanske ha druckit ännu mer vatten. Men med sikte på målet är det bara att fortsätta! Svettiga och trötta kommer vi då äntligen fram, exakt 6 timmar senare! Sätter upp tältet, fixar väskorna sen får vi vila!


Dag 18: Bright Angel Campground - Indian Garden, 7,6 km

Lite ömma i kroppen vaknar vi runt 6 tiden, lite senare än vad vi egentligen hade tänkt. Väldigt skönt att veta att vi inte behöver gå hela vägen upp idag. Packar ihop allting och sätter fart. Väskan känns lite lättare nu, lite mindre mat, mindre vatten och ny energi! Första biten känns ändå ganska tung, vi stannar och dricker lite energidryck i skuggan. Resten av vägen känns mycket lättare. Släpper förbi ett gäng åsnor på väg upp. Jag vet inte hur många kg åsnebajs vi har klivit över, inte alltid så trevligt!

Måste säga att jag tror jag tycker om Bright Angel Trail mer än South Kaibab, om man ser till naturen och omgivningen. Mer växter, lite vatten som rinner lite här och var som vi fick ta oss över. Kändes också coolt att få gå lite mer inne i och mellan bergen även om det inte gav samma chans till utsikt som på South Kaibab.

Väl framme iaf, ca 4 timmar senare, upptäcker vi glatt att campingen ser lite trevligare ut här än där nere. Tak över bordet erbjöd skugga hela tiden. Skönt! Lagade till oss en lätt lunch på en gång bestående av macaroni & cheese. Tyvärr gör en envis ekorre med skabb att vistelsen inte alls blir lika trevlig som vi hade hoppats. Vi börjar fundera båda två på om vi kanske ska gå ända upp idag istället. Orken fanns där men klockan var kanske lite för mkt för att vi skulle hinna innan det blev mörkt. Beslutade oss för att stanna sista natten ändå och som tur var gav sig den äckliga ekorren till slut den med. Ett tips till andra kan vara att inte ha med sig jordnötter. Kan vara det den gillade =P


Dag 19: Indian Garden - Rim, 7,7 km

Om natten nere vid floden blev lite kylig var det ingenting mot den här. Gud vad kallt det var! Inte blev det bättre av ett gäng ungdomar som tyckte det var roligt att lyssna på musik mitt i natten när ALLA andra ligger och sover. Kom igen! Vi tyckte det var väldigt roligt när vi mötte dom vid ett resthouse senare under dagen, helt utmattade! Med knappt någon packning tyckte vi att det borde vara peace of cake att ta sig upp men tydligen inte. Dom hann inte ifatt oss under dagen och när vi var uppe vid kanten syntes dom fortfarande inte till. Skyll er själva tänkte vi! =)

Nu var vi äntligen uppe, 4,5 timme tog det! Vi klarade det! Inga skador alls, inte ens ett litet skavsår. Kängorna är verkligen guld värda! Rekommenderas!

Ja vi hade väl tänkt att vi skulle åka en bit på vägen iaf mot Bryce Canyon eftersom vi var lite trötta båda två. Det slutade med att vi åkte hela vägen till Mesquite, nästan 400 miles blev det. Bra jobbat Johan!


Dag 20: Mesquite - Zion National Park

Campingen vi hittade i Mesquite hörde tydligen till ett hotel och casino. Klockan 23.30, oduschade och trötta hade vi ingen direkt lust att gå in till receptionen och registrera oss som det stod att man skulle göra. Morgonen efter kom det en liten gubbe och knackade på. Han tyckte att vi skulle gå och checka in och göra rätt för oss tror jag. Johan går iväg och kommer tillbaka efter en stund. Det visade sig att vi inte behövde betala något alls för natten! Killen i receptionen orkade inte fylla i alla papper. Det lönar sig att inte göra allt precis som man ska jämt=) Vilken tur vi har!

Sen drog vi vidare till Bryce Canyon NP och Zion NP. Båda två väldigt fina nationalparker, väl värt den lilla omvägen som blev.

Dag 21: Zion NP - Las Vegas

Sitter på en camping här utanför Zion och ska snart åka iväg till Las Vegas och Bellagio. Vi gled igenom The Strip häromdagen, riktigt häftigt med allting. Kan tänka mig att man tröttnar på det efter ett tag dock! Längtar efter att få vältra mig i lyx och just nu känns det som lyx att få duscha hur länge man vill i varmt vatten.

Sandra

3 kommentarer:

  1. Härligt inlägg! Drömmer mig bort. Bryce och Zion, you say. Kanske man ska lägga in på sin rutt. Såg ut att vara lite mer växtlighet där. Skönt med lite grönt. Även Bright Angel Trail ska bli spännande, när du nämner växtlighet och vattenfall. Ser fram emot Vegas-bilder!

    Andreas

    SvaraRadera
  2. Var det inte mycket småkryp när ni sov i tält?

    SvaraRadera
  3. Vilka otroligt vackra bilder! Och vad kul att du skriver så mycket om det ni gör =) Jag har inte läst på ganska länge så jag håller på och läser igenom inlägg för en månad nu och drömmer mig bort..

    SvaraRadera